Piotr Kowalski - fot. W. RoszczukCzy w zaciszu własnego domu można wyprodukować dobre piwo? Otóż można! Co więcej, za takie piwo można zdobyć nagrodę w prestiżowym konkursie.
 
Taką nagrodą i zajęciem pierwszego miejsca, może poszczycić się młody piwowar ze Świebodzina, Piotr Kowalski.
 
W tym roku, świebodzińskie piwo w kategorii Witbier, uznane zostało przez międzynarodowych ekspertów podczas Festiwalu Birofilów w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu.

 
Pierwsze piwo na studiach
 
Według studenckiej maksymy, liczyło się zaliczenie. Pomimo tej zasady, Piotr Kowalski szerzej zainteresował się produkcją piwa. Poznawał receptury, udoskonalał swój warsztat i eksperymentował. Tworzył własne przepisy. Wkrótce, warzenie stało się jego pasją.
 
 
Z dedykacją dla dziewczyny
 
Receptura mistrzowskiego piwa to nie tylko standardowe składniki wrzucone do kotła. To także pasja i uczucie... Uczucie do dziewczyny.
 
Piotr swoje konkursowe piwo zadedykował przyszłej żonie - Martynie.


Warzenie piwa domowego to ośmiogodzinny cykl doglądania, mieszania, mierzenia temperatury i odpowiedniego dozowania składników.


Żywiecki Festiwal Birofilów
 
Festiwal Birofilia to największy Festiwal miłośników piwa w Polsce. Wyjątkowa atmosfera Festiwalu przyciąga co roku wielu gości zarówno z Polski, jak i z całego świata.
 
Podczas tegorocznej edycji zanotowano rekordową frekwencję. Na Konkurs Piw Domowych Birofilia 2012 zgłoszono 371 piw ze 131. browarów domowych, z czego do ścisłego finału zakwalifikowano139 piw z 72. browarów.
 
Na dziedzińcu Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu, jury złożone z międzynarodowych ekspertów i piwowarów pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika przyznało pierwszą nagrodę w kategorii Witbier dla Piotra Kowalskiego.
 
Za Piotrem Kowalskim w kategorii Witbier uplasowali się Krzysztof Juszczak i Agnieszka Łopata.
 
 
Bractwo Piwne
 
Podczas III. Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego, Kowalskiemu przypadły dwie nagrody.
 
Pierwsze miejsce w kategorii Witbier w komisji konsumenckiej i drugie w komisji branżowej.
 
 
Kategoria konkursowa Witbier
 
Witbier stał się kategorią konkursową podczas jubileuszowego X. Konkursu Piw Domowych w Żywcu, a także III. Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego.
 
Jest orzeźwiającym piwem pszenicznym, doskonałym na letnie upały. Charakteryzuje się zapachem ziół, kolendry i cytrusów. Jest jasne i lekko mętne.
 
 
Domowe piwo dla wszystkich
 
- Każdy może spróbować. Wystarczy trzymać się przepisu i doglądać warzenia, by wyszło smaczne i wyjątkowe piwo - wyjaśnia Piotr Kowalski. - Tym bardziej, że na rynku dostępnych jest wiele produktów ułatwiających proces warzenia - dodaje.
 
 
Piotrowi Kowalskiemu gratulujemy sukcesu i życzymy kolejnych na "piwnym" szlaku..!

--
Waldemar Roszczuk